o jako příloha k rozličným pokrmům
o jako zavářka do polévek
o jsou vhodné do kaší
o přidávají se do salátů
o mohou se přidávat do dezertů

Příprava jáhel
Jáhly je třeba nejprve před přípravou několikrát spařit v horké vodě, aby se odstranila jejich hořká chuť. Po té je vaříme v osolené vodě, do které jsme přidali trošku oleje. Následně jáhly vaříme bez míchání patnáct minut. Mohou se přidávat:
o do zeleninových pokrmů
o do luštěnin
o do moučných pokrmů
o do masových a rybích pokrmů
o do palačinek
o do karbanátků
Velmi oblíbené jsou jáhlové kaše na slaný způsob, nebo sladké s mákem, či s rozinkami. Kdysi se připravovaly z jáhel
o knedlíky
o škubánky
o pomazánky
o nákypy
o sladký jahelník
Vliv jáhel na lidské zdraví
Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu, neboť obsahují množství minerálních látek, jako jsou:
o draslík
o hořčík
o fosfor
o měď
o železo
o zinek
o vlákninu
o vitamíny skupiny B
ü Jáhly jsou blahodárným produktem pro lidské zdraví. Díky vysokému množství fosforu napomáhají v prevenci a léčbě depresí a únavy.
ü Navíc jsou jáhly snad jedinou zásaditou obilovinou, proto jsou vhodné pro konzumaci při žaludečních obtížích.
ü Neobsahují lepek, a tudíž jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.
ü Ve východních zemích se jáhly uplatňují v lidové medicíně jako prostředku k léčbě sleziny a slinivky břišní.
ü Jsou vynikající potravinou pro diabetiky.
ü Jáhly obsahují značné procento křemíku, který je významným antioxidantu. Zároveň podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů.